İÇERİK

16 Ağustos 2014 Cumartesi

Zamanlar ve Kipler Genel Bakış

Les temps
ZAMANLAR

Fiiller bir olayın zamanın hangi kısmında, geçmiş (passe), hal (present) ya da gelecek (futur) gibi hangi zaman diliminde gerçekleştiğini gösterir. Bir olayı geçmişte ya da gelecekte başka bir olaya göre de belirleyebilir.
  
Zamanlar ve kipler iki bölüme ayrılır: basit ve birleşik. Birleşik zamanlar avoir (sahip olmak) veya être (olmak) yardımcı fiillerinin mişli geçmiş zamanın birlikte kullanılması ile oluşur. Genelde zamirsel ve dönüşlü fiiller ile hareket ifade eden fiillerde être kullanır. Diğer fiillerde ise avoir. Zaman ve şahıs zamiri çekimleri yardımcı fiil üzerinde uygulanırken diğer fiil değişmeden çekimlenir.

Présent            (okuyorum)
Passé              (okudum)
Imparfait          (okuyordum)
Futur                (okuyacağım)

Le modes
KİPLER

Bildirme Kipi – le mode indicatif

5. passé antérieur – önceki geçmiş
8. futur antérieur –sürekli gelecek

Emir Kipi (le mode impérfait)

1.     présent –şimdiki
2.     passé –geçmiş

Dilek Kipi (le mode subjonctif)

1.     présent –şimdiki
2.     imparfait – şimdiki zamanın hikayesi
3.     passé –geçmiş
4.     plus-que-parfait –geçmişin hikayesi

Şart Kipi (le mode conaitionnel)
2.     passé –geçmiş

Mastar Kipi (l’infinitif): Bir durumu (état), bir işi (action) veya bir oluşu (procés) sonsuz (indefiniment),  belirsiz (indetérminé) bir tarzda ifade eder. Bazen bir isim gibi de kullanılabilir (diner: yemek yemek, le diner: yemek).

1.     présent –şimdiki
2.     passé –geçmiş

Ortak Kip (le mode participe): Participe hem sıfat hem fiilden oluşmuş kelimedir.

1.     présent –şimdiki
2.     passé –geçmiş

Bağ-Fiil Kipi (gérondif): -ant ile biter ve hiç bir zaman değişmez. "gérondif" fiilden yapılmış ve duruma uyan bir sıfat olarak algılanabilir.

2 yorum:

  1. bence bi güncelle bunu diğer konulara bakmadım ama diğer konularda bunu gibiyse bence hepsini baştan yenilemen gerekiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. başlıkta da denildiği gibi bu sayfa konuya giriş. çalıştığım her konuyu başlıklara bağlantı yapıyorum. konuların geniş olarak işlendiği yerde bir sorun varsa bakarım. bağlantı verilmemiş olanlar henüz benim üzerinde durmadığım konular.

      Sil